Pályázóknak

A munkakeresésnek mindig két oldala van: az álláskereső keresi a számára legideálisabb munkát, a munkáltató pedig rá szeretne találni a számára legmegfelelőbb munkaerőre. A BDO rendszere összekötő elemként funkcionál ebben a folyamatban, mindkét fél számára hatékony, gyors segítséget nyújt.

Partnereink körét nemzetközi hátterű, hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert vállalatok alkotják, melyek stabil munkahelyet, ergonomikus munkakörnyezetet, kellemes munkahelyi légkört és szakmai fejlődést biztosítanak munkatársaiknak.

Regisztráljon rendszerünkben, hogy közös erővel megtaláljuk az Ön igényeinek, elvárásainak megfelelő állást. Abban az esetben is érdemes regisztrálnia, ha Ön nem aktív munkakereső, de nyitott az új lehetőségekre.

Az Állások menüpont alatt tájékozódhat aktuális álláslehetőségeinkről.


Tippek az önéletrajzhoz

Az álláspályázat sikerességének első lépcsőfoka a jól megírt önéletrajz, melynek megszerkesztése egyáltalán nem könnyű feladat. Ez az összefoglaló azért készült, hogy tapasztalt tanácsadóink hasznos ötletekkel, javaslatokkal lássák el azokat a Pályázókat, akik versenyképes önéletrajzzal szeretnének rendelkezni.

A munkatárs-kiválasztás legelső lépése az önéletrajzok előszűrése, így a jelöltről alkotott első benyomás az önéletrajza alapján születik. Fontos, hogy már az első pillanatban egy könnyen átlátható, jól tagolt, tömör - mégis sok információt közlő - pályázati anyaggal találkozzon a tanácsadó.

Tovább...

Felépítés, terjedelem

Jól átlátható az önéletrajz, ha különböző részekre tagoljuk: személyes adatok, tanulmányok és tréningek, szakmai tapasztalat, nyelvismeret, egyéb ismeretek, szabadidős tevékenységek. Az önéletrajz terjedelmére vonatkozóan nincsenek kikötések, azonban igyekezzünk tömören, egyértelműen fogalmazni, és próbáljuk meg rövidebb (2-3 oldal) formában elkészíteni.

Személyes adatok

Az önéletrajz legelső részében ajánlott a pályázó nevét, telefonos elérhetőségét, és e-mail címét megadni. Ez a három információ a legfontosabb, de ezeken kívül megadhatjuk még a tartózkodási helyünket, és a születési dátumunkat is, hiszen ezek sem mellékes tényezők. Gyakori hibaként kiemelhetjük, hogy a pályázók elfelejtik megadni az elérhetőségüket, illetve sokszor a már nem használt telefonszám/e-mail cím szerepel az önéletrajzokon.

Fénykép

Az önéletrajz elejére erősen javasolt egy megfelelő, odaillő önarcképet beilleszteni, hiszen ez tölti meg élettel a pályázati anyagot. A legjobb, ha direkt erre a célra készíttetünk magunkról egy fotót, melyen alkalomhoz illő ruhát viselünk. A fénykép a tanácsadó szemszögéből nagy jelentőséggel bír, hiszen ez alapján tudja beazonosítani a pályázót. A munkaerő-közvetítéssel foglalkozó vállalatok tanácsadói nagyon sok emberrel találkoznak napi szinten, és sajnos megesik, hogy a fénykép nélküli pályázat feledésbe merül.

Szakmai pályafutás

A szakmai tapasztalatoknál azt javasoljuk, hogy időben visszafelé haladjunk, s a legfrissebb állásunk legyen legelöl. Érdemes továbbá a betöltött pozíciónkat megnevezni, s a legfontosabb feladatainkat címszavakban kifejteni, mert ettől lesz teljes a kép az egyén jelenlegi szakmai szintjéről.

Nyelvtudás

A nyelvismereti résznél fel kell hívnunk a figyelmet egy nagyon sokszor elkövetett hibára. A nyelvvizsga megszerzését minden pályázó beírja az önéletrajzába, azonban a nyelvtudás jelenlegi szintje rendszerint kimarad, pedig ez az, ami érdekes a tanácsadó számára.


Hogyan írjunk motivációs levelet?

Egy állás megpályázásánál motivációs levelet is érdemes mellékelni az önéletrajzunkhoz, hiszen ebben röviden összefoglalhatjuk, hogy miért vagyunk alkalmasak a munkakör betöltésre. Az önéletrajzunkban nincs elég hely arra, hogy egy-egy fontos kiegészítő információt fűzzünk a szakmai tapasztalatokhoz, azonban a motivációs levél lehetőséget ad erre.

Tovább...

Ki írjon kísérőlevelet?
Elsősorban a pályakezdőknek javasolt a bemutatkozó levél elküldése, hiszen általában az ő esetükben a legnagyobb a verseny az adott pozícióért, és ennek segítségével a munkáltató könnyebben megtalálhatja a potenciális jelölteket. A pályamódosítók esetében is javasolt a motivációs levél, mert ebben meg tudják indokolni a pályamódosítás okát. Vezetői szinten már nem elvárt, ugyanakkor fel tudja kelteni a pályázó a munkáltató érdeklődését, ha röviden kifejti legfontosabb szakmai eredményeit. Továbbá, vannak olyan pozíciók, melyek betöltéséhez nagyon fontos szempont a motivációs levél. Ilyenek például az értékesítői munkakörök, vagy az ügyfélszerzés területe, illetve azok az állások, ahol a szóbeli és írásbeli kommunikációra nagy hangsúlyt kell fektetni.


Hogyan írjunk kísérő levelet?
A motivációs levél nyelvét a munkáltató adja meg. Előfordulhat, hogy nem az anyanyelvünkön kell megírni, és ilyenkor fontos egy hozzá értő személy véleményének kikérése. A magyarul írt motivációs levelet is érdemes átnézetni valakivel, hogy biztosan ne legyen benne nyelvtani, stilisztikai, vagy tartalmi hiba.
A levél terjedelemére vonatkozóan azt tanácsoljuk a pályázóknak, hogy legyen tömör és lényegre törő. A levélnek mindig van egy megszólított címzettje, és tárgyként meg kell jelölnünk azt a pozíciót, amire jelentkezni szeretnénk. Általában három részre tagoljuk a szöveget: bevezetés, érvelés és befejezés. A bevezetésben röviden megindokoljuk, hogy miért jelentkezünk az állásra. Az érvelés részben konkrét példákon keresztül bemutatjuk eddigi sikeres eredményeinket, és kifejtjük, miért vagyunk mi a legalkalmasabbak a pozíció betöltésére. A befejezésben elköszönünk, megadjuk elérhetőségeinket, és kifejezzük reményüket egy személyes bemutatkozásra vonatkozóan.


Milyen a jó motivációs levél?
A kísérő levél nyelvtanilag egyszerű legyen, kerüljük a hosszú, bonyodalmas nyelvtani szerkezeteket, és ügyeljünk a helyesírásra. A stílusnak és a tartalomnak van a legnagyobb szerepe. Csak valódi információt írjunk a levélbe, és ne dicsérjük túlzottan magunkat, mert az ellenkezőjét érjük el vele, és hitelünket veszítjük. Próbáljuk meg úgy megírni a motivációs levelet, hogy a saját személyiségünk tükröződjön vissza, és a mondanivalónkat megfelelő érvekkel támasszuk alá.


Tippek állásinterjúra

Az állásinterjú egy tárgyalásnak fogható fel, melynek során a pályázó bemutatja önmagát és a képességeit, az interjúztató pedig az adott álláslehetőséget és a vállalatot. Céljuk, hogy a közös kapcsolódási pontokat megtalálják, ám ennek érdekében mindkét félnek alaposan fel kell készülnie a megbeszélésre. Az állásinterjú egy formális megbeszélés, ezért erősen javasolt szolid, formális öltözékben megjelenni. Válasszunk visszafogottabb ruházatot és kerüljük a kirívó színeket, a túlzásba vitt sminket, és az erős parfümillatot. Figyeljünk oda testtartásunkra és arckifejezésünkre.

Tovább...

Bemutatkozás
Kézfogásunk és köszönésünk legyen határozott, és folyamatosan tartsunk szemkontaktust az interjúztatóval. A mosoly is fontos tényező, hiszen ezáltal válunk szimpatikussá, barátságossá az interjúztató számára.

Miről beszéljünk?
Ne felejtsük el, hogy a beszélgetést az interjúztató irányítja, és törekedjünk arra, hogy lényegre törően válaszoljunk a feltett kérdésekre. Ne beszéljünk felesleges dolgokról, de ne is tőszavakban válaszoljunk, mert egyik sem célravezető. Készüljünk fel úgy az interjúra, hogy előtte otthon átgondoljuk, milyen kérdések fordulhatnak elő, és igyekezzünk alaposan végiggondolni a választ.

Miről ne beszéljünk?
Gyakori hiba, hogy a jelölt leminősíti előző munkahelyét, esetleg bizalmas információkat oszt meg az interjúztatóval, ami azonban nem vet jó fényt a pályázóra. Sokszor fordul elő az is, hogy a jelölt nagyfokú ellentmondásba keveredik, mely hitelessége elvesztéséhez vezethet.
Kerüljük a hivalkodást, önmagunk túlzott dicséretét, hiszen épp az ellenkezőjét érjük el vele.

Hogyan viselkedjünk?
Legyünk kommunikatívak és barátságosak, próbáljunk meg természetesen viselkedni, és nyugodtan tegyünk fel kérdéseket a megfelelő időben, hiszen ez egy kétoldali megbeszélés. A releváns kérdések megfogalmazása csak pozitív benyomást kelthet rólunk, mert ez is a motiváltságunkat, az érdeklődésünket mutatja. Az interjú előtt mindenképpen kérdezzük meg, milyen típusú elbeszélgetésre számíthatunk (HR-es/szakmai), hiszen ez alapján tudjuk megfogalmazni az odaillő kérdéseinket.


Nettó és Bruttó bér közötti különbség

Bruttó munkabér: az a bér, melyre a munkavállaló hivatalosan be van jelentve, azonban ebből még le kell vonni az egyes tételeket:

 • Munkaerő-piaci járulék: a havi bruttó bér 1,5%-a
 • Egészségbiztosítási járulék: a havi bruttó bér 7%-a
 • Nyugdíjjárulék: a havi bruttó bér 10%-a
 • Személyi jövedelemadó: a havi bruttó bér 16%-a
Tovább...

A munkavállaló összes terhe a bruttó bérből: 34,5%

Nettó munkabér: az a bér, melyet a munkavállaló a kötelező levonások után tisztán megkap.

Egy gyakorlati példával illusztrálva:

Ha egy munkavállalónak bruttó 300.000 Ft a havi fizetése, a levonások után 196.500 Ft-ot kap kézhez. A munkáltató összköltsége pedig összesen 385.000 Ft, mely a munkavállaló részére kifizetett munkabért, és a munkavállaló után befizetett járulékokat tartalmazza.

Ez a példa akkor helytálló, ha a munkavállaló nem részesül kedvezményekben.

A következő esetekben a munkáltató kedvezményesen foglalkoztatja a munkavállalót, azonban ez a nettó munkabért nem befolyásolja.

Ha a munkavállaló:

 • 25 év alatti
 • 25-54 éves szakképzetlen
 • tartósan álláskereső
 • 55 év feletti
 • GYED-ről, GYES-ről, GYET-ről tér vissza
 • szabad vállalkozási zónában foglalkoztatott új munkavállaló
 • kutatóként foglalkoztatott
 • bérkompenzációra jogosult

A munkavállaló nettó munkabére különböző mértékben növekszik, amennyiben:

 • a munkavállalónak van eltartottja
 • a munkavállaló eltartottja kedvezményezett
 • a munkavállaló egyedül neveli gyermekét/gyermekeit

Bérkalkulátor

A bérkalkulátorral a nettó és a bruttó bérét is kiszámolhatja, továbbá az érvényesíthető foglalkoztatói kedvezményeket is.

Bérkalkulátor megnyitása...

www.kulcs-soft.hu